Tour de France for læseheste, part 2

Så er tiden inde til at tage fat på 2. del af vores litterære Tour de France.

Velkommen til 2. del af Tour de France for læseheste.

Veludhvilede og friske ovenpå gårsdagens hviledag tager cykelrytterne i dag fat på 10. og 11. etape. Der er tale om to relativt flade transportetaper, der fører rytterne til foden af Pyrenæerne. Det er også to klassiske sprinteretaper. Her vil det være oplagt at læse Peter Høeghs hæsblæsende "Den stille pige" eller at tage fat på Lars Kjædegaards krimiserie om Anita Hvid og Thor Belling, der er så spændende, at du vil ræse lige igennem den. Serien starter med "Smukke-Jan". 

12. og 13. etape byder på to hårde dage i Pyrenæerne. To klassiske, nådesløse bjergetaper, hvor sprinterne vil få det svært. Litterært kan det her give mening at give sig i kast med Lev Tolstojs "Krig og fred", den stort anlagte slægtsroman om tre aristokratiske familier i Rusland under Napoleonskrigene.

14. etape er kuperet og er måske god for de ryttere, der ikke har kørt for klassementet og stadig har friske ben og stadig mod på at angribe. Et litterært bud på en sådan etape kunne være Reif Larssons smukt illustrerede, fine og finurlige "Udvalgte værker af T. S. Spivet", der kræver at man er frisk og vågen, da der på hver side er fyldige noter til teksten.  Er man frisk til det lidt mere kuperede og krævende, kan man passende tage fat i Paul Austers komplekse, labyrintiske, metafysiske og mesterlige nyklassiker "New York trilogien". 

etape 15 kan alt ske. Her venter en bjergetape med en virkelig hård start. En passende litterær pendant til denne etape kan være Henrik Pontoppidans "Lykke-Per", der kan være tung at komme rigtig i gang med, men som er en fantastisk skildring af Danmarks økonomiske og åndelige udvikling fra midten af 1800-tallet til omkring år 1900 med fantasten Per Sidenius i centrum.  Hvis du har mod på et litterært værk, hvor alt kan ske - og gør det - så kan du med fordel tage Haruki Murakamis "Trækopfuglens krønike" med hjem. I løbet af de 625 sider møder du talende katte, parallelle universer og mange andre fantastiske ting fra Murakamis krøllede hjerne.   

Mandag d. 17. juli er det endelig tid til en hviledag igen. Den sidste af de to, der er indlagt i løbet. Læn dig derfor tilbage og lad hjernen restituere i underholdende selskab med for eksempel Anna Grues "Italiensvej", der er en sød kærlighedshistorie og et præcist tidsbillede af Danmark i 1950'erne. Et andet bud kunne være Jens Blendstrups underfundige og morsomme "Luskefisefortællinger" om Jens' opvækst  med Neger Thomas, Klunke og Mumi i 1970'ernes Aarhus.

Husk at læse med, når vi rammer sidste del af vores Tour de France for læseheste tirsdag d. 18. juli. 

God læselyst!

Materialer