Franske fristelser - bøger, vin og musik

Hør om en række nyere franske forfatterskaber, lyt til live fransk musik på tværfløjte og nyd et glas vin.

I anledning af den franske forfatter Annie Ernaux fik Nobelprisen i 2022, inviterer vi til en booktalk med bøger der beskriver verden nøgternt, foruroligende, smukt, voldsomt og tankevækkende, set med franske øjne.

Vi præsenterer en række nyere franske forfatterskaber (ved Benjamin Boysen), spiller live fransk musik på tværfløjte (ved Anna Aurora) og byder på et glas vin.

Kom som du er.
Du behøver ikke vide noget om franske bøger, du skal bare have lyst til et par timer med litteratur, vin og fransk musik, og hvem har ikke det?

Det er d. 1. december kl. 17:30 på Frederikssund Bibliotek. Bestil en gratis billet her eller ring på 4735 3000

Læs Benjamin Boysens præsentation af forfatterne her, og mød op d. 1. december for at høre mere.

Franske fristelser – ufrihed, ulighed og bitterhed

Den franske litteratur er i topform i disse dage med knivskarpe, rørende og grumt morsomme romanportrætter af vores samtids ømmeste punkter.

• Apropos blev fx Annie Ernaux forleden fuldt fortjent tildelt Nobelprisen i litteratur i 2022, fordi hun ”konsekvent og fra forskellige vinkler udforsker et liv præget af stærke forskelle med hensyn til køn, sprog og klasse”. Ernaux’s særlige sanselig blanding af den personlige erfaring og den sociale historie har tryllebundet en voksende læserskare herhjemme og internationalt, hvor særligt det fængslende erindringsværk Årene (2007) har brændt igennem. I en sanseligt rørende samfundsanalyse udvider Årene romanens jeg-fortæller til et kollektivt ”vi” eller ”man”, som genlever vores fælles politiske og materielle samfundshistorie fra tresserne og frem.
  • Eller tag fx den dybt kontroversielle og prisvindende Michel Houellebecq, der er kendt og berygtet for sin galgenhumoristiske karakteristik af den vestlig verdens totale fremmedgørelse og bitterhed. I hans forfatterskab har markedskræfterne fået frit spil og har forgiftet alle områder af livet: Den seksuelle frigørelse blev snarere en seksuel fremmedgørelse, og liberalismen har sprængt alt til atomer. Men i hans seneste store roman, Tilintetgøre (2022), skulle der være lys for enden af tunnelen og håb for kærligheden!
  • Hvor Houellebecq skriver om mænd, der er seksuelt udmagrede og frustrerede, erklærer Virginie Despentes, at hun skriver for alle de kvinder, der mere føler sig som King Kong end Kate Moss! The Guardian har betegnet hende som ”en rock’n roll Zola”, og ligesom Houellebecq, skriver hun ud fra et yderst samfundskritisk udgangspunkt i sine romaner. Hun brød for alvor igennem med romantrilogien Subutex 1-3 (2015-2017), der med et rigt og broget persongalleri giver stemme til dem, globaliseringen tog på sengen.
  • Édouard Louis er en mindre sprælsk, men mere direkte og indigneret samtidsforfatter. I sine selvbiografiske romaner skriver Louis med stor dvælende følsomhed og råhed om vold, sexisme samt total økonomisk, kulturel og moralsk armod i Frankrigs underklasse. I Færdig med Eddy Bellegueule (2015) og Voldens historie (2017) tager Louis udgangspunkt i sin families historie, der dels er afsættet for en forbitret systemkritik, dels for en bevægende og trist historie om frigørelse fra fattigdom og fordomme i den moderne arbejderklasse.