Mest for UNORD
Database med taler
En amerikansk database med mere end 5000 dokumenter som offentlige taler, lovforslag, debatter, interviews mm. De forefindes på tryk, video og lyd.
Information om danske virksomheder
Produktet indeholder informationer om samtlige virksomheder i Danmark, og detaljeret information om de 7.000 største danske virksomheder, grunddata på ca. 650.000 virksomheder, og ca. 1 million personer hvoraf der ligger dybdegående biografier på 10.000 i den offentlige og private sektor. Oplysninger om bl.a. firmaets historik op til 25 år tilbage, eksportmarked, ejer, dattervirksomheder, ledelse og bestyrelse, regnskabstal op til 5 år bagud samt komplette årsregnskaber.
Landeinformation
World Factbook indeholder information om historie, befolkning, regering, økonomi, energi, geografi, kommunikation, transport, militære og tværnationale spørgsmål for 267 af verdens lande og områder.
Statistiske oplysninger om det danske samfund
Hos Danmarks Statistik kan du finde tal og fakta til din opgave. Du vil kunne finde svar på spørgsmål som som "Hvor mange danske børn bor i skilsmissefamilier?", "Hvad er gennemsnitslivealderen i Danmark?", "Hvad er det mest populære drengenavn?", "Hvad er Danmarks største eksportvare?"
Online-leksikon
Den Store Danske Encyklopædi. Danmarks digitale hukommelse med mere end 161.000 artikler.
Aviser, tidsskrifter og artikler
Statsbiblioteket i Århus leverer kopier af artikler fra alle sine trykte danske tidsskrifter.
Med Digital Artikelservice tilbyder Frederikssund Bibliotekerne dig en nem og hurtig vej til digitaliserede artikler fra trykte danske tidsskrifter. Digital Artikelservice er en integreret del af Bibliotek.dk.
Introduktion til Digital Artikelservice: www.ekurser.nu/kursus/348
Ebøger på engelsk
Ebook Central giver adang til ca. 17.000 engelsksprogede e-bøger inden for mange emner: økonomi, IT & teknik, humaniora, historie, uddannelse, naturvidenskab og samfundsvidenskab.
I denne database kan man "emnesøge" – dvs. at databasen er programmeret til at gennemsøge sig selv efter emneordet, i hele databasen, uanset om emneordet står i artikler, bøger eller andet. Brug af gåseøjne/citationstegn er her en god idé der fjerner en del støj fra søgeresultaterne, eks: ”Nelson Mandela”.
Under "Advanced Search" er det muligt at søge på bogtitel, sprog, forfatter og emne.
Ebøger og netlydbøger på dansk
Danske ebøger og lydbøger, både skøn- og faglitteratur.
Landeinformation
Engelsksproget database med information om mere end 250 lande og landeområder. Den dækker bredt indenfor emner som politisk, historisk, social og økonomisk udvikling. Hovedindgangene er regionerne med de enkelte lande og statistik om disse samt sammenlignende statistik og links til internationale organisationer.
Er god til grundlæggende oplysninger om lande, f.eks. areal, befolkningsstørrelse mv.
Tips: man kan sammenligne lande og statistikker: Vælg "comparative statistics" og tilføj derefter de lande du ønsker statistik omkring. Vælg derefter i højre side, hvilket emne statistikken skal laves ud fra.
I denne database kan man "emnesøge" – dvs. at databasen er programmeret til at gennemsøge sig selv efter emneordet, i hele databasen, uanset om emneordet står i artikler, bøger eller andet.
Europæisk statistik
Databasen er en indgang til data om Europa med sammenlignelige tal for alle EU- og kandidatlande. Man kan finde forklaringer på statistikker og også vælge sprog. Databaser har også månedlige og kvartalsvise data på nogle områder.
Under "Vejledninger" finder du bl.a. en introduktion til Eurostat website og vejledning til databasen.
Artikler om aktuelle emner.
Faktalink er et elektronisk tidsskrift som giver en introduktion til og uddybende information om aktuelle emner. Er velegnet til opgaveskrivning. Tip: kan være god i forbindelse med f.eks historieopgaver eller samfundsfag.
I denne database kan man "emnesøge" – dvs. at databasen er programmeret til at gennemsøge sig selv efter emneordet, i hele databasen, uanset om emneordet står i artikler, bøger eller andet.
Portrætter af danske og udenlandske forfattere.
Indeholder også oplysninger om genrer og perioder i dansk litteratur.
Forfatterweb er typisk god til f.eks danskopgaver og måske også historieopgaver. Der er eksempelvis litteratur om eller fra "Det moderne gennembrud", migration, besættelsestiden etc.
Gale in context: Global Issues
Verden lige nu.
Database som belyser nutidige begivenheder og internationale spørgsmål. Udover tekst fra nyhedskilder og tidsskrifter er der forskellige multimedier, f.eks. links til videoer, billeder, podcasts og eksterne websites. Velegnet til opgaveskrivning.
Udover tekst fra nyhedskilder og tidsskrifter er der forskellige multimedier f.eks. links til videoer, billeder, podcasts og eksterne websites. Velegnet til opgaveskrivning.
I denne database kan man "emnesøge" – dvs. at databasen er programmeret til at gennemsøge sig selv efter emneordet i hele databasen, uanset om emneordet står i artikler, bøger eller andet. Resultaterne vil
ofte være markeret med en farve i den ene side, enten grøn, gul eller rød. Dette symboliserer sværhedsgraden med grøn som den nemmeste.
Database om naturvidenskab
Databasen dækker et meget bredt spekter af emner inden for naturvidenskab: matematik, fysik, kemi, astronomi og rumfart, medicin, geologi, biologi og meget mere. Indeholder fuldtekstartikler, billeder, videoklip m.m.
I denne database kan man "emnesøge" – dvs. at databasen er programmeret til at gennemsøge sig selv efter emneordet, i hele databasen, uanset om emneordet står i artikler, bøger eller andet. Resultaterne vil ofte være markeret med en farve i den ene side, enten grøn, gul eller rød. Dette symboliserer sværhedsgraden med grøn som den nemmeste.
Digitalt bibliotek
Organisation af mere end 150 amerikanske forskningsinstitutioner og -biblioteker startet i 2008. HathiTrust bevarer og sikrer adgang til partnernes værker. Alt trykt i USA før 1923 og alt trykt udenfor før 1870. Der er en beholdning på ca. 6 millioner bind med fuldtekst adgang.
Dansk tidsskrift fra perioden 1859-1924
Illustreret Tidende skildrede i mere end 60 år sin samtid på en enestående måde. Perioden omfatter bl.a. det moderne gennembruds epoke. Fra 1859 til 1924 kom Illustreret Tidende på gaden med nyheder, aktuelle oplysninger, litterært stof og underholdning af høj værdi. Bladet var unikt for sin tid, og er i dag en vigtig historisk kilde.
Avisartikler fra danske dagblade. Databasen går tilbage til starten af 1990’erne.
Avisdatabase med fuldtekst adgang til de fleste af Danmarks aviser. Endvidere er der adgang til diverse tidsskrifter, lokalaviser, radioaviser mm.
Adgang hjemmefra er via Bibliotek.dk, hvor også ældre avisartikler kan bestilles hjem. OBS: I corona-lukkeperioden er der adgang hjemmefra via dette link: http://bib250.bibbaser.dk/login?url=http://autologin.infomedia.dk/mediearkiv
Man kan ofte få lov at se artiklen præcis som den ud, da den udkom.
NB: er en artikel kun publiceret online kan den IKKE læses via Infomedia.
NB: læs brugervejledning før brug.
Arkiv for Internettet
Startede i 1996, og indeholder arkiverede internetsider. Man kan se udviklingen for Internettet, og tilgå sider der ikke er online længere. Indeholder også bøger, nyhedsundsendelser, diverse video og computerprogrammer.
Vi har alle sammen spørgsmål om verden hver eneste dag. Vi vil gerne vide mere.
Gyldendal og G.E.C. Gads Fond vil med udgangspunkt i Den Store Danske Encyklopædi og Trap Danmark gøre det lettere at finde en vej til viden, der ikke er fake, men fakta.
Pålidelig, aktuel og tilgængelig, skrevet af danske fagfolk og forskere, samlet og søgbart på én adresse, lex.dk.
Tidsskriftartikler
Database med adgang til engelsksprogede artikler fra ca. 4500 tidsskrifter - både populære og videnskabelige - hvoraf halvdelen er i fuldtekst. Artiklerne dækker alle mulige emner og de fleste er fra 1975 og fremefter.
Der er desuden adgang til biografier og en del håndbøger.
I denne database kan man "emnesøge" – dvs. at databasen er programmeret til at gennemsøge sig selv efter emneordet i hele databasen, uanset om emneordet står i artikler, bøger eller andet.
Digitaliserede aviser.
Det Kongelige Bibliotek's adgang til søgning og læsning i millioner af digitaliserede avis-helsider i deres oprindelige kontekst.
Der er adgang hjemmefra til avissider fra "Mediestream", fortrinsvis ældre danske aviser fra 1600-1917.
På biblioteket er der adgang til "Mediestream Folkebibliotek", den udvidede adgang til aviser fra 1918 -2001 (kræver ikke password). Bemærk: På grund af corona-situationen, så er der åbnet for adgang hjemmefra minimum indtil d. 27. juni.
Kan være god til opgaver hvor man arbejder med hvordan man skrev om noget i dets samtid. F.eks: ligestilling i starten af det 20.århundrede.
I denne database kan man "emnesøge" – dvs. at databasen er programmeret til at gennemsøge sig selv efter emneordet, i hele databasen, uanset om emneordet står i artikler, bøger eller andet.
Find kilder til opgaveskrivning med Mediestream: www.ekurser.nu/kursus/562
Hjemmeside om amerikanske præsidenter
The Miller Center er en upartisk samarbejdspartner til University of Virginia, der har specialseret sig i amerikanske præsidentsakbeer og politik.
Statistikbank med oplysninger fra "organisationen for økonomisk udvikling og samarbejde".
Landeoplysninger og statistikker om: Landbrug og fiskeri, bestikkelse og korruption, kemisk sikkerhed og biosikkerhed, konkurrence, udvikling, økonomi, uddannelse med mere.
Note: da statistikker tager land tid at indsamle, analysere og behandler skal man som bruger af denne database være opmærksom på hvilke perioder statistikker dækker over.
Database med digitaliserede bøger
Startede i 2008 og samler værker der vises til læsning eller lån online. Indeholder 20 millioner værker, heraf 3 millioner der er frit tilgængelige.
Tidsskrifter og magasiner på engelsk.
RBdigital giver adgang til 343 engelsksprogede e-tidsskrifter. Udvalget består både af populære ”bladre-magasiner” og mere hardcore fagtidsskrifter og spænder bredt fra The Economist og Science til National Geographic, Cosmopolitan, Country Living og Rolling Stone. Nyeste udgave af et magasin udkommer på RBdigital samtidig med den trykte version.
Der skal oprettes et login for at bruge tjenesten. Den tilknyttede app hedder også RBdigital Databasen går tilbage til starten af 1990’erne. I denne database kan man også søge efter forskellige genrer via menuen i højre side.
Tip: det er en god idé at læse vejledningen inden man går i gang.
Tidsskrift.dk er Det Kgl. Biblioteks nationale portal for publicering af faglige, videnskabelige og kulturelle tidsskrifter i digital fuldtekst.
Stor international database om handelsøkonomiskeforhold i hele verden. God til statistik og den opdateres løbende og hurtigt
Databasen indeholder oplysninger om 196 lande, herunder historiske data for mere end 20 millioner økonomiske indikatorer, valutakurser, aktiemarkedsindekser, statsobligationsrenter og råvarepriser. Data er baseret på officielle kilder, ikke tredjeparts dataudbydere, og kontrolleres jævnligt for uoverensstemmelser.
Videnskab.dk dækker forskningen bredt - fra kultur og samfund til teknologi og naturvidenskab
Visionen er at gøre befolkningen klogere ved at skabe større interesse for videnskab og det at vide noget - både i samfundet generelt, men i særlig grad hos de unge. Videnskab.dk skrives og redigeres af en uafhængig redaktion.