Fordybelse
Fordybelse

MASSER AF ONLINE TILBUD

Gå på opdagelse og fordyb dig i alle de mange gratis opslagsværker og databaser.

Arkiv for Dansk Litteratur

Litteraturhistorisk opslagsværk

Arkiv for Dansk Litteratur er en litteraturhistorisk samling af udvalgte dele af den ældre danske litteratur – fra middelalderen og frem til midt i det 20. århundrede. Her får man adgang både til teksterne og til introduktioner om størstedelen af forfatterne. ADL er en ressource for forskning, undervisning og bred formidling af ældre dansk litteratur. ADL rummer p.t. værker af 78 forfattere. Link til opslagsværket her.

 Det Kongelige Bibliotek, Frederik Riise

 

Billedsamlingen

Opfattende billeddatabase fra hele Danmark

Det Kgl. Biblioteks Billedsamling indeholder mere end 18 millioner fysiske billeder, og heraf er mere end 750.000 digitaliseret og tilgængelige for alle interesserede. Samlingen indeholder kobberstik, tegninger, grafiske tryk og fotografier af steder, begivenheder og personer fra hele Danmark. Link til databasen her.

Samlingen er inddelt i tre hoveddele:                                       

  • Portrætsamlingen med portrætter af danske mænd og kvinder.
  • Den topografiske samling med billeder af steder.
  • Den kronologiske samling med billeder af begivenheder.

 Holger Damgaard

 

Blinde vinkler

Kildedatabase for dansk kolonihistorie

Det Kgl. Bibliotek har mange kilder til dansk kolonihistorie i Caribien, der ofte er personlige og beskrivende.
Der er i forbindelse med 100 års jubilæet for salget til USA i 2017 lavet digitalt undervisningsmateriale om den danske kolonihistorie, som er opdelt i tre temaer. Til hvert tema knytter sig kildepakker med tilhørende opgaver. Særlig velegnet for skoler. Link til databasen her.

 Det Kgl. Bibliotek

 

Danmark set fra luften

Samling af kort og fotos af Danmark

Danmark set fra luften består af ca. 2.135.000 digitaliserede luftfotos samt ortokort og topografiske kort fra Det Kgl. Bibliotek.
Det er brugerne, der har placeret alle luftfotos på danmarkskortet, og ca. 99 % er placeret korrekt. Link til samlingen her.

 Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kgl. Bibliotek

 

Genforeningen

Database over genforeningen 1920

I 2020 var det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Det Kgl. Bibliotek har i den forbindelse lavet et tema, der indeholder introduktion og tidslinje til begivenheden. Det er desuden muligt at blive klogere på genforeningens betydning for skolebørn samt kvindekampen og den kulturelle oprustnings medvirken til genforeningen. Link til databasen her.

 Det Kgl. Bibliotek

 

Kønsforskning

Fagside om kønsforskning og kvindehistorie

Fagside, der henvender sig til alle, der er interesseret i kønsforskning, kvindehistorie og ligestilling mellem kønnene. Fagsiden giver oversigter og links til de vigtigste introduktioner til kønsforskningens teorier og metoder, til kernetidsskrifter samt databaser. Via fagsiden kan man også finde kildematerialer, information om kvindebevægelser i Norden, international kønsstatistik samt ligestillingspolitik. Link her.

 Holger Damgaard

 

Naturvidenskabelige kilder

Undervisningsmateriale om naturvidensskab

Forskere på Det Kgl. Bibliotek har kurateret undervisningsmaterialer med udgangspunkt i digitaliserede kilder fra Det Kgl. Biblioteks Ørsted-arkiv og Ole Rømer materialer.

Undervisningsmaterialet er tværfagligt og kan bruges til opgaveskrivning. Materialet er underopdelt i kildepakker med hvert sit emne, og der er opgaver til hvert emne. Link til materialerne her.

 Det Kgl. Bibliotek

 

Tidsskrift.dk

Samling af 190 naturvidenskabelige tidsskrifter fra Det Kgl. Bibliotek

Tidsskrift.dk er Det Kgl. Biblioteks nationale portal for publicering af faglige, videnskabelige og kulturelle tidsskrifter i digital fuldtekst. Alle 190 tidsskrifter er Open Access, så der er fri adgang til artiklerne. Link til tidskrifter her.

 Det Kgl. Bibliotek

 

Nodesamlingen

Det Kgl. Biblioteks nodesamling

Dyk ned i Det Kgl. Biblioteks samling over noder. Størstedelen af samlingen kræver forsat fysisk udlån, men et stigende antal af noder og opførelsesmanualer er blevet digitaliseret og er nu tilgængelig online. Find nodesamlingen her.

Find noder i det Kgl. Biblioteks nodesamling

 

Arkivalier Online

Rigsarkivets digitale arkivalier

I Arkivalieronline finder du alle Rigsarkivets digitaliserede dokumenter. Bemærk at kun ca. 2 % af samlingerne er digitaliseret. Link til dokumenterne her.

 Rigsarkivet

 

Kilderne.dk

Tematisk kildesamling for skoler

Her er samlet en lang række gratis forløb, øvelser og værktøjer, som alle har Rigsarkivets store samling af historiske kilder som omdrejningspunkt. Link til kildesamling her.

 Rigsarkivet

 

BLACKPAST

Omfattende database med afrikanske og afroamerikanske materialer

Blackpast er et voksende, multimodalt opslagsværk om afrikansk og afroamerikansk historie. Databasen rummer tidslinjer, aviser, ugeblade, taler, primær- og sekundærkilder. Databasen er særdeles velegnet til opgaveskrivning på ungdomsuddannelserne. Tilgå databasen her.
 

 blackpast

 

Danskernes Historie Online

Danmarks største slægtsforskningsdatabase

Danskernes Historie Online er Danmarks største digitaliseringsprojekt af litteratur inden for emner som personalhistorie, lokalhistorie og slægtsforskning.

Biblioteket hører under den almennyttige forening Danske Slægtsforskere, og vi bevarer vores kulturarv, digitaliserer den og stiller den til rådighed for alle interesserede.

Der er i dag mere end 42.000 titler online. Tilgå databasen her.

Danskernes Historie Online

 

Internet archive

Omfattende digitalt opslagsværk med mange forskellige typer materialer

The Internet Archive er en database over internettets mange materialer: Musik, billeder, bøger, grafik og meget mere. Databasen rummer over 400 milliarder hjemmesider, 44 millioner bøger, 15 millioner lydklip og meget, meget mere. Tilgå arkivet her.


 Internet archive

 

Projekt Gutenberg

Online Bibliotek af gratis e-bøger

Projekt Gutenberg er verdens første og største database over gratis e-bøger. Databasen rummer 70.000 eksemplarer af ældre bøger uden ophavsret. Et godt sted at finde klassikere på engelsk. Tilgå online biblioteket her.

Projekt Gutenberg