Tour de France for læseheste

Vil du hellere læse end at se cykelløb? Så se her, hvordan et Tour de France for læseheste kunne se ud.

Den 1. juli går startskuddet for et af verdens hårdeste, mest prestigefulde og sagnomspundne cykelløb. Hvis du ikke lige har lyst til at sidde limet til skærmen i tre uger men hellere vil sidde med næsen i en god bog, så se her vores bud på hvordan et litterært Tour de France kunne se ud - komplet med enkeltstarter, bjergetaper, hviledage og lange, flade stræk lige ud ad landevejene...

1. etape i årets Tour de France er en 14 km. enkeltstart i fladt terræn i Düsseldorf. Her kan man litterært lægge ud med Tommy Jauds "Kraftidiot", om Simon på 30, der er single eller Jane Greens "Helt ærligt: omkring de 30" om en lille flok succesfulde singlekvinder i New York. 

2. etape bevæger cykelrytterne sig fra Düsseldorf i Tyskland til Liége i Frankrig. Det er en flad, relativt nem etape, hvor der vil blive kørt stærkt. En passende bog til denne etape kunne være Thomas Brussigs lille, humoristiske: "I den korte ende af Sonnenallee" om livet på den forkerte side af Berlinmuren i 1980'erne.

Allerede på 3. etape bliver landskabet mere kuperet, og på femtedagen slutter 5. etape i den første kategori 1 stigning. Her kunne passende læsning være nobelpristageren Patrick Modianos forfatterskab. For eksempel kan den lille, forunderlige "Askeblomster" være et sted at starte. Det er ikke de tykkeste bøger, men små mesterværker med masser af stof til eftertanke. 

6. og 7. etape er ligeledes relativt flade, og nu begynder feltet for alvor at etablere sig. Det er to "kedelige" etaper, der dog kan være farlige for klassementsfolkene pga. risiko for styrt og uforudsigelige sidevinde i områet. Har du også brug for at markere dig rent litterært, så du kan vise, at du hører til forrest i det litterære felt, kan du passende tage fat i en anden nobelpristager, nemlig Herta Müller. Især hendes mesterlige "Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig", kan varmt anbefales. En klassiker som Hemingway er også altid velset. Her kan især hans noveller, hvoraf nogle er delvis selvbiografiske, anbefales.

8. og 9. etape er bjergetaper, og især etape 9 er en af løbets hårdeste med hele tre bjerge udenfor kategori. På trods af at det kun er halvvejs i løbet, kan det faktisk vindes eller tabes på denne etape. Her kan et passende, litterært bud på en hård bjergetape være den berømte og berygtede  "Ulysses" af James Joyce. 717 siders tour de force af indre monologer og spidsfindige, litterære henvisninger til katolsk tro og græsk mytologi. 

Efter de to hårde bjergetaper, er det blevet tid til den første af to hviledage, der er indlagt undervejs i løbet. Ovenpå James Joyce kan du med god samvittighed slappe af og nyde livet med Mark Haddons fine og underfundige "Den mystiske sag om hunden i natten", den skæve "Populærmusik fra Vittula" af Mikael Niemi eller Romain Púertolas fabuelerende "Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et IKEA-skab".

Husk at læse med, når vi fortsætter vores Tour de France for læseheste tirsdag d. 11. juli.

God læselyst!

 

Materialer