Intro til e-ressourcer

_____________________________________________________________________________________________

En verden af information!

Som låner hos Frederikssund Bibliotekerne får du adgang til vores brede vifte af e-ressourcer. De dækker alt fra det naturvidenskabelige til politiske emner - perfekt til studiet.

Når du lyster, ikke når du trænger

E-ressourcer har den enorme fordel i forhold til de fysiske bøger, at de kan tilgås øjeblikkeligt uden flere ugers ventetid. Du kan dog ikke altid forvente den samme mængde tilgængelige materialer, men du vil blive overrrakset over, hvad man kan finde!

Blåstemplede materialer

Informationerne  i vores e-ressourcer er, i modsætning til mange andre søgemaskiner, valideret og kan trygt bruges i opgaveskrivning.

At navigere i e-ressourcer

Alle databaser er forskellige. Hvis man ønsker at få det fulde ud af disse søgemaskiner, kræver det at man bliver fortrolig med deres opbygning.

Heldigvis er der hjælp at finde. På eKurser.nu, bibliotekets portal for IT-kurser, har man samlet en række gode videoer, om hvordan man bruger e-materialerne optimalt.

Klik her for at komme til eKurser.nu!

_____________________________________________________________________________________________
 

Ebook Central 

Ebook Central er en engelsksproget database med bøger i fuld længde. Databasen har en simpel og overskuelig struktur, men vi anbefaler, at du bruger den advancerede søgning eller fanen "Browse Subjects". Særligt den sidste nævnte er brugbar, hvis du er i de indledende stadier af sin materialesøgning. Inde i det enkelte materiale kan man også lave søgninger, så man hurtigt ved, hvilket afsnit man skal læse - på den måde undgår man at læse hele bogen, og kun det relevante.

Da Ebook Central primært har bøger fra Universitetsforlag og andre toneangivende udgivere, kan du være sikkert på at indholdet er valideret.

Gå til Ebook Central!

e-Reolen Global

E-reolen Global er den engelsk version af e-reolen. Databasen er som hovedregel bedst til skønlitteratur, dog med én undtagelse - biografier. Udvalget på over 800 biografier dækker internationale personligheder - alt fra Benjamin Franklin til Seth Rogen. Materialerne er findes både som e-bøger og lydbøger. I forhold til det sidstnævnte format, kan man hente appen "Libby" til lytning på farten.

Gå til e-Reolen Global!

Europa World Plus

Hvis du skal bruge nøgletal om lande, distrikter og organisationer til en opgave, så er Europa World Plus et stærkt udgangspunkt. Her kan du finde politiske, sociale, demografiske og økonomiske oplysninger fra store geografiske regioner helt ned til enkelte organisationer. Tallene bliver løbende opdateret.

Velegnet til statistik.

Gå til Europa World Plus!

Danmarks Statistik

Danmarks Statistik er en institution under Indenrigs- og Boligministeriet, og har til formål at producere statistik om det danske samfund. Hjemmesiden er intuitivt og overskueligt opbygget, og du kan enten søge i emner, temaer eller igennem deres søgemaskine. Posterne på hjemmesiden indeholder også prognoser og analyser. Som udgangspunkt kan man kun finde oplysninger om Danmark, men der er undtagelsesvis Artikler om f.eks. Brexit eller de amerikanske valg.

Derudover kan man også tilgå "Statistikbanken" i højre menu. I denne funktionalitet kan man søge lagt tilbage i tiden og finde de statistiske råtal, men det er uden analyser og prognoser.

Alle tal i Danmark Statistik er underlagt "peer-review" og bliver løbende gennemstjekket af Danmarks Statistik selv, og andre europæiske lande. 

Gå til Danmarks Statistik!

Faktalink

Faktalink er bibliotekernes vidensplatform til uddannelserne. Artiklerne på portalen dækker vidt og bredt, rækker over tekst, billeder og lyd - men er bedst i fagene dansk og historie.

Artiklerne er korte og giver et hurtigt indblik i et fænomen eller begivenhed, men er ikke dybdeborende. Dét som er Faktalinks eksistensberettigelse er dens gode kartotek af litteraturreferencer. Efter hver gennemgang er der nemlig en række links, som leder dig hen til bestilling af materialerne på bibliotek.dk.

Så hvis du skal igang med en opgave, hvor du ikke ved så meget på forhånd og ikke har et overblik over litteraturen, er Faktalink superb.

Gå til Faktalink!

Forfatterweb

Forfatterweb er et litteraturleksion om danske og udenlandske forfattere, samt forskellige litterære perioder og strømninger.

Databasen er udviklet af bibliotekerne til undervisningsbrug, og indholdet bliver løbende opdateret.

Desuden er der en meget udførlig referenceliste med links til bibliotek.dk, så man hurtigt kan bestille dem.

Meget velemnet til opgaveskrivning.  

Besøg Forfatterweb!

Gale in Context: High School

High School-upgaven er en engelsksproget database, som der dækker de fleste af ungdomsuddannnelsernes fagområder: Engelsk, geologi, samfundsfag, psykologi, matematik mm.

Søgefunktionerne er gode, hvor man kan tilpasse søgningen helt ned til lix-niveau - en fordel, hvis man ikke er vant til at læse videnskabelige journaler. Vi anbefaler særligt at man bruger "Browse Topics"- fanen: På den måde samler databasen alle relevante materialer i formattyper. Fordi der er så mange poster i databasen, er det klart en fordel at bruge den avancerede søgning, hvis man ønsker specifikke resultater.

Gå til Gale in Context: High School

Gale in context: Science

Science er en engelsksproget database med udgangspunkt i faglitteratur om  naturvidenskaben - biokemi, kunstig intelligens, epidemiologi etc. Databasen er meget omfattende og indeholder artikler, biografier, videoer, billeder, ledere, lyd og statistik. 

Søgemulighederne er gode, hvor man kan tilpasse søgningen helt ned til lix-niveau - en fordel, hvis man ikke er vant til at læse videnskabelige journaler. Vi anbefaler særligt at man bruger "Browse Topics"- fanen: På den måde samler databasen alle relevante materialer i formattyper. Fordi der er så mange poster i databasen, er det klart en fordel at bruge den avancerede søgning, hvis man ønsker specifikke resultater.

Gå til Gale in Context: Science!

Infomedia

Med over 40 millioner artikler fra aviser, tidsskrifter, magasiner er Infomedia landets største artikeldatabase. Dette inkluderer både de nationale aviser (Politiken, Jyllandsposten, Information mm.), men også de regionale dagblade og lokalaviser. Desuden kan man også finde materialer fra nyhedsbureaer, TV- og radioudsendelser, samt webkilder. Alt sammen i fuldtekst-udgave!

Databasen går tilbage til 1990 op til idag, med enkelte undtagelser. På grund af det store kartotek, kan det være en fordel at bruge den avancerede søgefunktion. Nedenfor er linket til en vejledning til brug af Infomedia.

Download "Vejledning til Infomedia" her!

Under corona-nedlukning kunne man tilgå Infomedia hjemme, men det er desværre ikke længere en mulighed. For at benytte bibliotekets adgang, skal man opholde sig fysisk på biblioteket (og bruge bibliotekets wifi).

Gå til Infomedia!

Lex.dk

Lex.dk er et omfattende online opslagsværk lavet i samarbejde mellem Danske Universiteter, Gyldendal, G. E. C. Gads Fond og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Alt indhold er lavet i samarbejde med anerkendte fagfolk og uddannelsesinstitutioner, så alt indhold er updateres og pålideligt. Derfor kan man også roligt referere til lex.dk i opgaveskrivning (i modsætning til f.eks. Wikipedia).

I Lex får man adgang til 11 leksika:

  • Den Store Danske
  • Trap Danmark
  • Dansk Biografisk Leksikon
  • Danmarkshistorien
  • Danmarks Oldtid
  • Gyldendals Teaterleksikon
  • Nordisk Mytologi
  • Dansk Pattedyrsatlas
  • Dansk Litteraturs Historie
  • Historien om Børnelitteratur
  • Symbolleksion

Lex.dk har fri adgang og koster intet.

Gå til Lex.dk!

MasterFile Premier

MasterFile Premier er en engelsksproget database med tidsskriftartikler fra et bredt spektrum af fagdiscipliner. Databasen går tilbage til 1980 og går op til idag.

Databasen indeholder omkring 2000 fuldtekst tidsskriftsartikler, samt omkring 450 opslagsartikler. Men der hvor MasterFile virkelig batter er i dens kildesamling. MasterFile har nemlig over 55.000 primærkilder liggende!

Da omkring halvdelen af materialerne på databasen ikke er i fuldstekst, er det meget vigtigt at markere boksen "Full Text" under "Limit your search"-fanen, når man laver en søgning.

Gå til MasterFile Premier!

Mediastream

Mediastream er Det Kgl. Biblioteks digitale portal for dansk kulturarv og indeholder en lang række materialer - aviser, radio, TV og reklamefilm.

Med sine 6,5 millioner avissider over 67 avistitler fra perioden1921-2001, 32 radiokanaler og 48 TV-kanaler, er Mediastream særdeles velegnet til kildersøgning.

For at tilgå Mediastream skal man dog være fysisk på biblioteket og være logget på vores wifi.

Se video om brug af Mediastream!

Gå til Mediastream!

Ordbogen.com

Ordbogen.com har samlet 141 forskellige ordbøger, som man frit kan benytte. Ordboger går på tværs af forskellige discipliner, og kan sagtens bruges til de forskellige slags opgaver på studiet. 

Her er nogle eksempler:

  • Kemisk ordbog
  • Musikordbogen
  • Gyldendal Dansk Fremmedordbog
  • Oxford Dictionary of Economics
  • Reskrivningsordbogen

Gå til Ordbogen.com!