Opgavestøtte

Nedenfor finder du hjælp til opgaveskrivningen.

_____________________________________________________________________________________________

Stop Plagiat

At plagiere betyder at efterabe, imitere og stjæle, og sker, når man udgiver sig for at være ophavsmands til andres arbejde. At skrive sig på en vens opgave, eller ligefrem at købe sig til en færdig opgave falder under denne kategori.

Er du i tvivl, hvor grænsen for inspiration og plagiat går? "Stop Plagiat Nu" er en portal, lavet i samarbejde med de danske universiteter og Udvalget for Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde. Her bliver alle aspekter af fænomenet gennemgået fra definition og eksempler til nyttige huskeregler.

Gå til Stop Plagiat Nu ved at klikke her!

Inspiration og opgaveeksempler

Selvom plagiat er strengt forbudt, så er der intet i vejen for at man lader sig inspirere af andres opgaver - specielt i forhold til formalia og struktur.

Nedenstående links går til eksemplariske opgaveeksempler fra en bred vifte af fag.

Se opgaver fra Odder Gymnasium

Se opgaver fra Frividen.dk

 

Litteraturlisteautomaten

Du behøver ikke bruge lang tid på at manuelt skrive din litteraturliste længere. Bibliotekerne har nemlig udviklet Litteraturlisteautomaten, et online værktøj, som hjælper dig med at hurtigt og effektivt at lave en litteraturliste. Litteraturlisteautomaten virker på alle kilder: Bøger, noder, podcast, youtube-video mm.

Du skal dog være opmærksom på, at Litteraturlisteautomaten opstiller dine materialer i American Psychologial Assosiation-stilens syvende udgave (APA 7). 

Gå til Litteraturlisteautomaten!

Studievejledning

Har du et akut spørgsmål midt i opgaven? Her er en liste over relevante, online vejlederportaler, som kan hjælpe dig, når du har brug for det:

Webmatematik

Webmatematik er stedet, hvor du kan få vejledning til matematiken. Udover informative videoer i hold kvalitet, findes der også opgaver, begrebsgennemgang og quizzer. Desuden er der også mulighed for online lektiecafie igennem "Webmatlive.dk". Både Webmatemaik og Webmatlive falder under parablyorganisation Matematikcenter.dk, som støttes af bl.a. Novo Nordisk Fonden, Tuborgfonden og Den A. P. Møllerske Støttefond.

Gå til Webmatetik!

Gå direkte til Webmatlive.dk

Skrivopgave.dk

Skrivopgave.dk er bibliotekernes opgaveportal. Her kan du finde hjælp til;

  • Brug af statistik i opgaver.
  • Digitaliserede kilder.
  • Hjælp til online spørgeskemaer.
  • Temasider til historieopgaver.
  • Brug af digitaliserede aviser.
  • Brug af bibliotek.dk.
  •  Og meget mere.

Gå til skrivopgave.dk!

 

Tips og tricks

De fleste søgemaskiner vil prøve at give dig så mange resultater som overhovedet muligt, hvilket ikke altid er hensigtmæssigt.

Hvis man ønsker færrere, men mere relevante søgeresultater, kan bruge af trunkering, maskering, frase- og bloksøgning hjælp. 

Trunkering: Betyder at man laver en forkortet søgning ved at indsætte en *-tegnet (kaldet en asterisk) som del af søgeordet. F.eks: "Trappe*" giver resultater med b¨de "trapper" og "trappestige" etc.

Maskering: Betyder at man indsætter en *-tegnet, der erstatter ét eller flere bogstaver i søgeordet. Eksempel: Ved at søge ""wom*n" søger man både efter materialer der indeholder søgeordet "woman" og "women".

Frasesøgning: Betyder at man søger efter mindst to ord, der står i en bestemt rækkefølge: "Frederikssund Handelsskole" skal stå præciss sådan. Der kal ikke stå handelsskole ét sted og Frederikssund ét andet sted på samme side.

Bloksøgninger: En måde at gøre arbejdet med søgning mere effektivt er at lave en bloksøgning. En bloksøgning betyder at man opstiller blokke med de forskellige ord og kombinationer af ord, der søges efter og derefter søger en blok ad gangen. Når en blok er færdig vurderer/gemmer man resultaterne og går til næste blok osv. Man kan altid udvide med kombinationer af ord og blokke. Formålet med bloksøgninger er at gøre søgningrprocessen mere overskuelig og effektiv.